torstai 26. tammikuuta 2012

Rautanaulan uitto

Lehdistö elää vastakkainasettelusta. Iänikuinen eläkeriita jatkuu taas, otsikoi Helsingin Sanomat pääkirjoituksensa eilen 25.1.2012 kerraten työnantajien ja työntekijöiden edustajien vastakkainasettelun kipupisteitä: eläkeiän alaraja, vuoden 2014 jälkeiset eläkemaksut, osa-aikaeläkkeen ehdot, työttömyyseläkeputken ikäraja, 53-vuotiaasta kertyvä korotettu karttuma ja 63-vuotiaasta kertyvä superkarttuma. Viime eduskuntavaalien alla työnantajien edustaja kuvasi neuvotteluja rautanaulan uitoksi.

Jos eläkejärjestelmän kaikki osat olisivat vakuutusmatemaattisesti rehtejä (actuarially fair) eli jos työuran alussa vakuutetun ja hänen työnantajiensa tulevat maksut vastaisivat vakuutetun saamia eläke-etuja, vastakkainasettelu olisi tarpeetonta, tai paremminkin täysin läpinäkyvää, jos joku yrittäisi voitonpyyntiä (rent seeking) eli korottaa tulojaan kuppaamalla muita, nauttien samalla lainsuojaa.

Esimerkiksi nykyjärjestelmässä 53 - 62 vuotiaille kertyvä korotettu eläkekarttuma on suunnilleen vakuutusmatemaattisesti rehti vallitsevin eläke-eduin, kun eläkkeen reaaliarvo nousee reaaliansioiden viidesosalla. Samoin elinaikakertoimen vaikutukset ovat vakuutusmatemaattisesti rehtejä.

Kummankaan elementin oikeellisuutta julkisuus ei korosta, koska nykyistä eläkejärjestelmää vartioivien henkilökohtaisten etujen mukaista on se, että valheet ja totuudet sekoittuvat kuin rusinat ja taatelit jälkiruoassa: vartijoista voi kuka tahansa itse tulla töykätyksi järjestelmän kultaiselle tunkiolle ”Väärän Viinasen” tavoin.

Siksi HS:n pääkirjoitus henkii ajattelua, että eläkejärjestelmä riippuu vain väliaikaisesta poliittisesta voimatasapainosta: kumman osapuolen voimakestävyys riittää parhaiten rautanaulan uitossa. Olisiko vihdoinkin aika irtautua tällaisesta ja tavoitella politiikan markkinoilla jokaiselta osaltaan aktuaarisesti rehtiä eläkejärjestelmää kaikille?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

“valheet ja totuudet sekoittuvat”

Poliitikoilta on mahdoton odottaa totuudessa pysymistä. – Entä kuinka hallintoalamaisilta?

Nyt eläkeyhtiöt lähettävät valheellisia otteita kertyneestä eläkkeestä. Mielestäni vakuutetulle lähetettävä eläkeote ei saa perustua poliittisiin toiveisiin vaan vallitsevan lainsäädännön pohjalta johdettuihin, parhaan tietämyksen mukaan, tehtyihin laskelmiin.

Siten tietyn iän alittaville eläkevakuutetuille lähetettävässä otteessa on kerrottava selkeästi, että odotettavissa oleva eläke on nolla euroa. (Edellinen ikäluokka nosti viimeisen eläke-euron.)

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

K-Veikko
Kysymys ei ole vain poliitikoista ja virkamiehistä vaan myös lobbareista, tutkimuslaitoksista ja Eläketurvakeskuksesta - ja tietysti heitä seuraavasta lehdistöstä ja muusta nk. julkisesta sanasta.

Jos olet lukenut laajemmin blogini kirjoituksia, ymmärrät, kuinka monet julkisuudessa totuuksiksi väitetyt asiat eivät vastaa tarkempaa tosiasioihin perustuvaa analyysia.

Esimerkiksi eilen kuntaministeri Henna Virkkunen sanoi radion Ajantasa-ohjelmassa, että kunnat velkaaantuvat miljardin vuodessa sanomatta sitä, kenen ennuste se on ja millä perustein se on laadittu; vrt. kirjoitukseni "Kunnat rypevät rahassa" 28.11.11 + kommenttini.